Franța și Australia își unesc forțele pentru a ajuta Ucraina. Ce au promis Kievului

de: Anca Lupescu
30 01. 2023

Ministrul francez al apărării, Sebastien Lecornu, a declarat luni că Franța și Asustralia au convenit să coopereze pentru a fabrica „câteva mii” de obuze de 155 de milimetri pentru a ajuta Ucraina.

Câteva mii de obuze se pregătesc pentru Ucraina

Lecornu a vorbit după ce s-a întâlnit cu omologul său australian Richard Marles, primele discuții comune la nivel înalt de când Canberra a renunțat la un acord de apărare cu Parisul în favoarea unei legături cu Marea Britanie și Statele Unite în urmă cu doi ani.

În total, 321 de tancuri grele au fost promise Ucrainei de mai multe țări, a declarat vineri ambasadorul Ucrainei în Franța la televiziunea BFM.

„Începând de astăzi, numeroase țări au confirmat oficial acordul lor de a livra 321 de tancuri grele Ucrainei”, a declarat Vadym Omelchenko, ambasadorul Ucrainei în Franța, într-un interviu acordat postului de televiziune francez BFM.

„Condițiile de livrare variază pentru fiecare caz în parte și avem nevoie de acest ajutor cât mai curând posibil”, a adăugat el.

Omelchenko nu a oferit o defalcare a numărului de tancuri pentru fiecare țară.

Joi, mai multe națiuni occidentale, în frunte cu Germania și Statele Unite, au declarat că vor trimite tancuri în Ucraina.

Șeful NATO cere sprijin miliar de la Coreea de Sud către Ucraina

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a îndemnat luni Coreea de Sud să sporească sprijinul militar acordat Ucrainei, citând alte țări care și-au schimbat politica de a nu furniza arme țărilor aflate în conflict după invazia Rusiei.

Stoltenberg s-a adresat la Seul, prima oprire dintr-o călătorie care va include și Japonia și care are ca scop consolidarea legăturilor cu aliații occidentali din Asia în fața războiului din Ucraina și a creșterii concurenței cu China.

Vorbind la Institutul Chey pentru Studii Avansate din Seul, el a mulțumit Coreei de Sud pentru ajutorul său neletal acordat Ucrainei, dar a îndemnat-o să facă mai mult, adăugând că există o „nevoie urgentă” de muniție.

„Îndemn Republica Coreea să continue și să intensifice în ceea ce privește problema specifică a sprijinului militar”, a spus el.

„Până la urmă, este o decizie pe care trebuie să o luați, dar voi spune că mai mulți aliați NATO care au avut ca politică să nu exporte niciodată arme către țări aflate în conflict și-au schimbat această politică acum”, a spus el, citând Germania, Suedia și Norvegia.

„Dacă nu vrem ca autocrația și tirania să câștige, atunci ei (ucrainenii) au nevoie de arme, aceasta este realitatea”, a declarat Stoltenberg, fost premier norvegian.

Coreea de Sud a semnat contracte importante prin care furnizează sute de tancuri, avioane și alte arme Poloniei, membră NATO, de când Rusia a invadat Ucraina. Însă președintele Yoon Suk-yeol a declarat că o lege sud-coreeană care interzice furnizarea de arme către țările implicate în conflicte face dificilă trimiterea de arme în Ucraina.